De vulling van een dekbed

Dekbed Kopen

Er zijn eigenlijk vier vullingsoorten mogelijk in een dekbed, die zijn:

Donzen dekbedden kopen

Een donzen dekbed wordt meestal gemengd met kleine veertjes. De hoogte van het  donsgehalte is (15% tot 100%) dit moet altijd vermeld worden want hoe meer Dons , hoe lichter en luchtiger het dekbed zal zijn.

Wollen dekbedden kopen

Het Wollen dekbed is meestal van 100% zuivere lams- of scheerwol gemaakt. In zomerdekbedden mengen ze de wol vaak met wildzijde (60% - 30%). Er bestaat ook de mogelijkheid om in dekbedden kameelhaar of kasjmier te krijgen.

Dekbed eigenschappen schapenwol
Goed voor vochtige slaapkamers en of slapers. Ons land kent een vochtig zeeklimaat.Ook produceert ons lichaam ongeveer 3 dl. vocht per nacht. Werkt goed bij Temperatuurschommelingen tussen zomer en winter

Wol kan zo,n 35% van het eigen gewicht aan vocht opnemen zonder klam aan te voelen en geeft dit vocht weer gemakkelijk af aan de buitenlucht. Wol is heerlijk warm en comfortabel in de winter. Wol is heel luchtig in de zomer.

Dekbedden die gevuld zijn met natuurhaar van schapen of van een kameel kunnen daar een grote bijdrage aan leveren. Dekbedden van natuurhaar creëren veel stilstaande lucht en dragen, in combinatie met de samenstelling van het type haar, zorg voor een perfecte regeling van de lichaamstemperatuur en vochthuishouding.

Wol heeft de goede eigenschap zich door lucht en vocht weer te herstellen. Het regelmatig luchten van een wollen dekbed is daarom goed om te doen en u verzekeren van jarenlang plezier en comfortabel gebruik. Een Wollen dekbed hoeft nooit te worden bijgevuld. Het wollen dekbed neemt transpiratie vocht op dat iedere nacht weer wordt afgegeven (ongeveer 3 dl.) en neemt dit gemakkelijk op en geeft dit ook weer geleidelijk aan de buitenlucht af.

Kamelenhaar dekbed
De kameel  wordt gefokt als lastdier maar ook voor het winnen van kameelhaar. De fijne wol wordt alleen en uitsluitend geleverd door de tweebultige kameel die in de woestijnen leven. In dit extreme koude klimaat beschermd de vacht deze dieren. Het scheren van de kameel gebeurd zelden. In het voorjaar verliezen zij hun wol pluksgewijs. De plukken vacht worden verzameld en gesorteerd. Een volwassen kameel produceert ongeveer 5 kg wol per jaar.

Kasjmier dekbed
De Kasjmier geit leeft hoog in de bergen van Mongolië, Iran en Afghanistan. Kasjmier is een prachtig product tbv een dekbed.

Deze dieren leven op enorme hoogte, dicht bij de zon is het gloeiend heet op de dag en ijskoud in de nacht, daarom heeft deze geit een beschermende vacht, die garant staat voor verkoeling op de dag en warmte voor de nacht. Dus voor en dekbed temperatuur regelend in de meest optimale vorm.  Het fijne onderhaar dat aan takken en twijgen blijft hangen van het struikgewas wordt door de mensen verzameld. Omdat de oogst meestal heel gering is, slechts 100 gram per geit e maakt het dit daarom de duurste wolsoort.

Tussah zijde dekbed
Deze wildzijde komt uit China en stamt van af van de eikenspinner. Deze rupssoort voedt die zicht met eikenbladen. In het begin van de verandering van rups tot vlinder wordt door deze rupsen samen de wildzijde gesponnen. De niet te ontrafelen cocons van de eikenspinner zijn de grondstof voor de Tussah zijde.

Zijde heeft geen veerkracht daarom wordt er altijd een klein percentage wol bijgemengd.

Omdat zijde geen veerkracht heeft, wordt er altijd een klein percentage wol bijgemengd. Hierdoor krijg je een duurzamere dekbedvulling en tevens een beter ademend vermogen en een beter vochttransport. 

Katoenen dekbedden kopen

Dekbed gevuld met katoen. Katoen een natuurproduct en heeft  als voordeel dat het volledig wasbaar is en meestal ook antiallergisch. Een katoenen dekbed is soepel en het gewicht is wat zwaarder dan andere soorten. 

Synthetische dekbedden kopen

Synthetische dekbed vezels. Het is Belangrijk om te weten of de vezels hol of gesloten zijn. Voor een dekbed zijn holle vezels veerkrachtiger en deze isoleren beter. Synthetische dekbedden zijn goedkoop en makkelijk te onderhouden maar kunnen eigenlijk niet op tegen de natuurlijke producten.Wanneer u allergisch bent voor huismijt of stof is een dekbed dat u regelmatig kunt wassen worden de oplossing. Als u allergisch bent voor huisstofmijt, kies dan in ieder geval een dekbed met een dicht geweven tijk dat op 60°C gewassen mag worden.